Fere smokki €950,00
Fere smokkipaita €159,00
Turnbull & Asser smokkisetti burgundy €170,00
Brioni taskuliina €130,00
Allen Edmonds lakerikengät €379,00

Turnbull & Asser smokkivyö €139,0

 

Paatunut smokin käyttäjä kiertää aattoillan ongelman vetämällä jalkaansa smokkipuvun housut, polvimittaiset mustat silkkisukat ja smokkipaidan, mutta ”dinner jacketin” sijasta valitseekin yläosakseen tupakkatakin, luonnollisesti Jermyn Streetin klassikolta Turnbull & Asserilta.

Mitä räyhäkkäämmät uudenvuoden bileet on luvassa, sitä sulavammin smokkietikettiä saa rikkoa. Smokissa ei tarvitse pönöttää kuin iowalainen myyntimies serkkupojan häissä, sen sijaan voi ottaa smokkitakin ja yhdistää siihen valmiiksi tuhotut tonnin farkut ja mustan tiukasti leikatun kauluspaidan ilman solmuketta. Kolme ylintä nappia jätetään auki, aamuyöllä on lupa avata neljäs. Jalkaan teräväkärkiset kiiltonahkakengät, rintataskuun puhvitaiteltu silkkiliina.
Eikä smokin edes tarvitse olla musta. Muun maussa Brioni toimittaa erityisille tyyliniekoille kuuluisaa yönsinistä smokkia, joka voidaankin jo tässä vaiheessa julistaa minkä tahansa loppuvuoden juhlakauden bileiden voittajavaatteeksi.
Olennaisinta on tietysti muistaa, että smokin pukeminen kestää hieman kauemmin kuin arkipuvun vetäminen ylle ja siksi miehellä on lupa nauttia viskigrogi tai peräti kaksi solmukkeen kanssa taiteillessaan ja mahdollisia sukkanauhoja pohkeisiinsa viritellessään

Niekka pukeutuu loppuvuoden juhlakauteen
 
Smokki on miehen iltapuku, joka soveltuu kaikenlaiseen juhlimistyyppiseen toimintaan iltakuuden jälkeen. Takarajaa ei luonnollisestikaan ole, sillä kunnon bileiden pitääkin jatkua aamuun asti ja suoraan sillikselle siirtyen, ilman turhia ”varikkopysähdyksiä”.
Siinä missä frakillekin löytyy käyttöä mutta lähinnä kerran vuodessa tai elämässä, asiallista smokkupukua mies tarvitsee pitkin kalenterivuotta. Niin sanottu kliimaksi ja todellinen ruuhkahuippu osuu vuodenvaihteeseen.

Ralli alkaa oman firman, asiakasfirman ja parhaan kaverin firman pikkujouluista. Niiden aika on tosiaankin vasta joulun alla eikä nyt, sillä vain amatöörit pikkujouluilevat ennen itsenäisyyspäivää.
Vaikka pikkujoulujen pukeutumiskoodiin onkin jollain ällisyttävällä tavalla salakirjoitettu vaatimus ”hauskuudesta”, tähän tulee suhtautua suurella varovaisuudella. Veikeänväriset solmukkeet ja cummerbandit näyttävät helposti oikein hauskoilta ainoastaan väärällä tavalla.

Siksi klassisen mustan smokin kanssa kannattaa suosia mustaa solmuketta ja smokkivyötä – tosin jälkimmäisen voi unohtaa kokonaan mikäli sen pukeminen ei tunnu luontevalta. Mustia solmukkeita löytyy markkinoilta paitsi perinteiseen tapaan silkkisenä myös plyyshistä ommeltuna sekä silkkisenä mutta hienovaraisesti kuvioituna tai struktuurilla varustettuna. Varmin valinta on toki edelleen yksivärinen musta ja tyystin sileä silkkirusetti.

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla tarvitaan frakkia, mutta lähinnä vain presidentinlinnan juhlissa. Muut joulukuun kuudennen päivän tilaisuudet hoituvat luontevasti tummassa puvussa, valkeassa paidassa ja erityisen hillityssä solmiossa. Kaikenlaisia irtiottoja on syytä karttaa, sillä kansanedustajien huolimattomampi neljännes huolehtii niistä meidän puolestamme.
Kun viikot vierivät, smokkia tarvitaan jälleen. Viimeistään uudenvuoden vastaanotolla se tarjoaa oikeimman vastauksen, ja kukaan ei toki kiellä pukeutumista smokkiin myös jouluaaton illalliselle, olettaen että asuvalinta on harmoniassa muiden vieraiden pukeutumisen kanssa. 

Ferragamo kalvosimet €174,00

Turnbull & Asser silkkismokki €2800,00
Turnbull & Asser rusetti €98,00
Turnbull & Asser smokkipaita €309,00